In deze leerlijn leer je om zelfstandig onderzoek te doen naar onderwerpen en processen die verband houden met het brede gebied van kunst en educatie. Je krijgt onderzoeks- en schrijfoefeningen, waarbij je leert verschillende onderzoekstypen te herkennen en goede onderzoeksliteratuur te vinden. Daarnaast leer je hoe je een onderwerp afbakent, een centrale probleemstelling formuleert en hoe je onderzoeksvragen opstelt. Twee soorten onderzoek komen aan bod, waaronder ontwerpgericht en artistiek onderzoek.
In de module ‘Onderzoeksvaardigheden’ in jaar 3 schrijf je een plan van aanpak. Deze voer je in jaar 4 uit of je ontwikkelt een nieuw plan van aanpak bij de start van het studiejaar. Je krijgt in het hele proces feedback van je onderzoeksbegeleiders en van je medestudenten.
Gedurende jaar 4 voer je een onderzoek uit waarin je actuele ontwikkelingen in het brede veld van de kunsteducatie exploreert of toetst. In het onderzoek komen kunsttheoretische, onderwijskundige, didactische en/of artistieke aspecten geïntegreerd aan de orde.
Je kunt kiezen uit twee opties als afstudeeronderzoek:
- Ontwerponderzoek, waarbij je een educatief vraagstuk vanuit je stage onderzoekt.
- Artistiek onderzoek, waarbij je artistieke onderzoeksmethodes inzet om een (eigen) vraagstuk te beantwoorden.