Hoe geef ik een les Beeldende Vorming?

Onderwijskunde, Vakdidactiek en Stage 

Om je enerzijds goed voor te bereiden op je stage en anderzijds een theoretische basis aan te bieden voor een docent beeldende vorming in spé, belichten we in beide semesters een aantal thema’s vanuit zowel een onderwijskundig als vakdidactisch perspectief. Daarnaast zijn er een aantal gezamenlijke lesdagen rond thema’s (o.a. diversiteit en inclusie, straatcultuur, differentiatie, leer- en functiestoornissen) met een aanbod vanuit onderwijskunde en vakdidactiek. Gastdocenten uit de praktijk zullen hun ervaringen met ons delen. 

Halverwege het eerste semester bezoek je in tweetallen een VO-school om al een beetje te ervaren wat er komt kijken bij je toekomstige docentenrol. Hiervoor krijg je gerichte opdrachten mee.  

Je loopt in het tweede semester 1 dag in de week stage in de onderbouw op een school voor Voortgezet Onderwijs (VO). Voorbereiding en begeleiding vindt plaats op de academie en natuurlijk op de school zelf door de werkplekbegeleider. Op de stageschool wordt ook een schoolgroepprogramma aangeboden waar je, samen met de eerstejaars stagiaires van andere vakken en opleidingen aan deelneemt. Plaatsing van de stages in duo’s gebeurt door de academie in overleg met jullie, op scholen waar we al contact mee hebben. 

Vakdidactiek

Deze module is gericht op jouw rol en verantwoordelijkheden als vakdocent beeldende vorming. Je leert beeldende lessen ontwerpen met duidelijke leerdoelen en leeractiviteiten. Je maakt kennis met beoordelen, activerende werkvormen die je in de les kunt inzetten en verzorgt presentaties voor de groep. Het geven en ontvangen van feedback op jouw werk en presentaties vormen een belangrijk onderdeel van de lessen. In het vak vakdidactiek komt de theorie over onderwijsvisies, didactische modellen, actief-, effectief- en samenwerkend leren aan bod.

Werkvorm: hoor- en werkcollege, presentaties, individuele- en groepsgesprekken 
Toetsvorm: beroepsproducten
Literatuur:  Geerts, W. (2020, 3e druk). Handboek voor leraren. Coutinho. Literatuur en artikelen in Teams. 

Delen