Onderbouw VO

Onderwijskunde, Vakdidactiek en Stage 

Om je enerzijds goed voor te bereiden op je stage en anderzijds een theoretische basis aan te bieden voor een docent beeldende vorming in spé, belichten we in beide semesters een aantal thema’s vanuit zowel een onderwijskundig als vakdidactisch perspectief. Daarnaast zijn er een aantal gezamenlijke lesdagen rond thema’s (o.a. diversiteit en inclusie, straatcultuur, differentiatie, leer- en functiestoornissen) met een aanbod vanuit onderwijskunde en vakdidactiek. Gastdocenten uit de praktijk zullen hun ervaringen met ons delen. 

Halverwege het eerste semester bezoek je in tweetallen een VO-school om al een beetje te ervaren wat er komt kijken bij je toekomstige docentenrol. Hiervoor krijg je gerichte opdrachten mee.  

Je loopt in het tweede semester 1 dag in de week stage in de onderbouw op een school voor Voortgezet Onderwijs (VO). Voorbereiding en begeleiding vindt plaats op de academie en natuurlijk op de school zelf door de werkplekbegeleider. Op de stageschool wordt ook een schoolgroepprogramma aangeboden waar je, samen met de eerstejaars stagiaires van andere vakken en opleidingen aan deelneemt. Plaatsing van de stages in duo’s gebeurt door de academie in overleg met jullie, op scholen waar we al contact mee hebben. 

Stage

Je eerste stage voer je uit samen met een medestudent, in de onderbouw van het VO (Voortgezet Onderwijs). Je begint de stage met een oriëntatie op de stageschool en met het observeren van en assisteren in beeldende lessen. Daarna ga je zelf beeldende praktijklessen voorbereiden en uitvoeren. Deze lessen bespreek je voor en na met de stagedocent. Naast het lesgeven voer je verschillende stage-opdrachten uit, zoals het filmen van eigen lessen, het observeren van de lessen van de medestudent, het bijwonen van een vergadering op de stageschool, het bijhouden van een logboek en het schrijven van een stageverslag.

Je wordt op de stageplek begeleid door de docent van de stageschool (werkplekbegeleider) en vanuit de academie door de stagecoach aan de hand van individuele coaching en intervisie. Op de stageschool wordt ook een schoolgroepprogramma aangeboden waar je, samen met de eerstejaars stagairs van andere opleiding, aan deelneemt. 

Werkvorm: stage, individuele- en groepsgesprekken (intervisie)
Toetsvorm: portfolio
Literatuur:  Handleiding stage jaar 1 

Delen