Naar inhoud

Studiegids

2023-2024

Thema's

Bij de leerlijn 'Beeldend' draait het om de ontwikkeling van je artistieke vaardigheden. Per semester volg je twee beeldende vakken die door een thema aan elkaar gekoppeld zijn. Daarnaast volg je een Skills Lab waarin je kennis maakt met de verschillende werkplaatsen. Je sluit het semester af met het vak Atelier.

2D & Design

Ontwerp een toekomstscenario waarin de mens niet centraal staat.  

Het menselijk figuur is één van de meest geliefde onderwerpen in de kunst. Is het egoïsme dat we zo graag naar onszelf kijken? En zou datzelfde egoïsme ervoor kunnen zorgen dat we uiteindelijk ophouden te bestaan? Een post-antropocene wereld? Je gaat proberen de restruimte om de mens heen vorm te geven. 

3D & 4D

Speeltijd. Regel 4: zie alles als een experiment  

Spel is een ernstige zaak. De beroemde cultuurhistoricus Johan Huizinga zegt dat alle cultuur hieruit voortkomt. De mens is een Homo Ludens, een spelende mens: godsdienst, oorlog, rechtspraak, kunst, kortom het hele leven vindt zijn oorsprong in spel. In dit semester onderzoek je de ernst en lichtheid van het spelen.  

Het werk en de werkwijze van kunstenaar Melanie Bonajo is het startpunt voor 16 weken van experiment en MAKEN. Melanie Bonajo vertegenwoordigt Nederland tijdens de Biënnale van Venetië in 2022. Ze maakt een film die, samen met een publicatie, wordt vertoond in een installatie-achtige setting in een 13e eeuwse kerk. In haar plan omschrijft ze het werk als volgt: ‘In Venetië eist Bonajo het lichaam op en haalt het uit de klauwen van het kapitalisme. Mel* neemt je op in The New Intimacy Movement. Ze daagt je uit om het lichaam opnieuw te erkennen en verkennen als middel voor connectie, intimiteit, aanraking en veiligheid. Je wordt meegevoerd in avonturen die alle zintuigen prikkelen; feeling is a form of intelligence, think through touch.’  

Laat je inspireren door Bonajo’s werk en werkwijze en zet speelsheid en humor in als manier om het (/je eigen) systeem te bekritiseren. De overkoepelende onderzoeksopdracht van dit semester is: Zoek een manier om op een luchtige, speelse manier kritiek te leveren op een zelfgekozen (maatschappelijk) probleem. De befaamde ‘10 Rules for students and teachers’ van Sister Corita Kent zijn hierbij je spelregels. 

Delen